BLOG

Casa-Golestilor.jpg

Vizita la Muzeul Viticulturii si Pomiculturii Golesti din judetul Arges

Iata-ma la primul meu articol pe blog…
Pentru inceput, sa ne cunoastem! Aceasta sunt eu, Dana!

eu

Am ales sa va povestesc despre un muzeu drag mie, deoarece este foarte aproape de locurile in care am copilarit. Sa va spun un secret? Aici am fost facuta… pionier al patriei 🙂
Va invit cu mare drag sa il vizitati, pentru ca merita! Eu l-am vizitat deja de cateva ori, de fiecare data in lunile mai si iunie. Este locul potrivit pentru o evadare din prezent si pentru o intoarcere in timp. Copiii vor fi si ei incantati de vizita, asa ca, nu-i lasati acasa!
Muzeul este situati in localitatea Golesti, comuna Stefanesti, judetul Arges. Programul de vara este de marti pana duminica intre orele 9-18, iar iarna conform aceluiasi program intre orele 8-16. Luni este inchis.
Veți fi placut surprinsi sa constatati ca pe langa frumusetea si autenticitatea locului, aveti posibilitatea sa utilizați aplicatia Scan, si la o simpla scanare a codului cu telefonul veti afla informatiile cu istoria fiecarui obiectiv in parte.
Pentru copii exista si posibilitatea de calarie, au caluti si ponei.
Pe perioada vacantei se organizeaza tabere scolare, cu activitati de olarit, pictura, etc.
Este foarte curat si ingrijit!
Cateva date despre istoricul acestui Muzeu.
Trebuie sa va spun, ca este al treilea muzeu ca reprezentare si importanta nationala si intaiul dedicat ocupatiilor poporului roman.  Ratiunea organizarii acestui muzeu la Golesti deriva din importanta viticulturii si pomiculturii pe teritoriul judetului Arges.
Muzeul a fost infintat in 7 iunie 1939, de Regele Carol al II-lea, sub numele de Muzeul Dinicu Golescu.

Casa Golestilor

Asezari

IMG_5345

Muzeul cuprinde Conacul Goleştilor, cu patru sectii: casa memorială a familiei Golescu, amenajata in 1943; sectia pedagogica (1962); sectia de istorie (1959), reorganizata in 1982; sectia etnografica a judetului Arges (1963) – reorganizata in 1991 si Muzeul pomiculturii si viticulturii, in aer liber (1966).
Conacul Golestilor, construit in 1640, este monument istoric si a fost restaurat in perioada 1942 – 1943. In Conacul Golestilor sunt expuse obiecte de istorie memoriala: mobilier de epoca, obiecte personale ale familiei Golescu, manuscrise, arta decorativa, carte. Sectia in aer liber cuprinde arhitectura si tehnica populara, instalatii viticole si pomicole.
Muzeul pomiculturii si viticulturii este organizat pe trei sectoare. Cel mai important sector este cel al gospodariilor taranesti aduse din principalele zone viticole si pomicole ale tarii, grupate sub forma unui sat romanesc, care urmeaza conturul tarii, si inlantuirea provinciilor istorice nationale. Fiecare gospodarie viticola sau pomicola inglobeaza in cadrul ei, atat casa de locuit, cat si toate dependintele aferente si uneltele de lucru specifice. Al doilea sector este constituit din instalatiile si instrumentarul specific ocupatiilor principale care se afla in afara gospodariilor, cum sunt: cramele, conacele de deal, povernele etc. Sectorul al treilea se va constitui in cadrul unui pavilion construit special, care va infatisa istoria pomiculturii si viticulturii din Romania, din cele mai vechi timpuri pana in prezent, pe baza dovezilor arheologice, numismatice, epigrafice, documentelor istorice.

In cadrul vizitei mele, am reusit sa fotografiez si cateva cusaturi vechi, semnele satului si care se regasesc in Biserica aflata in cadrul Muzeului si pe care vi le prezint si voua. Si ca o mare surpriza pentru mine, am vazut stergare cu motive populare, inclusiv cu un motiv popular pe care l-am cusut si eu pe martisoare si care a fost foarte apreciat!

stergar

perna motive populare

lada de zestre

interior casa taraneasca

A… era sa uit! Am gasit aici si cirese amare coapte. Am cules, am mancat, m-am fotografiat si mi-am adus aminte si de bunatatea de dulceata pe care o facea mama, din ciresul amar pe care il aveam in fata blocului.

cirese amare (1)

cirese amare (2)

 

 

 

Daca doresti sa vizitezi un magazin online care are o varietate de cusaturi, broderii cu motive populare romanesti, pentru a-ti face un cadou tie sau cuiva drag, te invit aici:

Semnele Satului

Cu bucurie, cusut in Romania!

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Daniela TilaVizita la Muzeul Viticulturii si Pomiculturii Golesti din judetul Arges
Distribuie acest articol

Intra in discutie

Related Posts